torstai 8. joulukuuta 2016

Kutomisesta ja käsitöistä

Tuollaisen kirjoitin http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html

Tulin tuohon kutomisohjeeseen lisäilleeksi linkkejä muihin ohjeisiini siitä, miten yltää tunteenomaisten haaveidensa tasalle käytännön taidoissaan, tai ainakin melkein. Ovat ihan hyviä ohjeita ja sopivat varmaankin muihinkin käsitöihin, esim. puutöihin, luulen.

9.1.2017  Siinä on nyt kohdat:
"Kutomisesta sujuvampaa, mukavampaa ja parempi jälki
Mummolamaisuuden luomisesta
Oikeat ja nurjat silmukat
Samankokoiset
Oma malli
Lahjojen ja taitojen oppimisesta
Millä kohden ja miten mittasuhteet
Rauhaa kutomiselle yms
Aikaavievyydestä ja hinnoittelusta
Kutomisnopeuden parantamisesta
Kudoin sukat
Paperikassi näyttävä
Käsityötaito
Neulominen tyhmentää
Villasukan kantapään kutomisen ohje
Lisähuomautus kantapään kutomisesta
Langat
Aloitus
Päättely"

12.1.2017  Myöhemmin lisättyjä kohtia:
"Kavennus
Palmikkoneule
Virheistä, korjaamisesta ja oppimisesta"

14.1.2017   "Hevoskuvio"

15.1.2017   "Kudon kuviollisia sukkia"

18.1.2017   "Puikot

Jaksavaisuudesta ja tavoitteista
Puupuikot vai metallipuikot"

19.9.2017   
"Kudon sukkaa 
Neuleiden kuvaamisesta 
Silmukantekotavoista 
Jämälankavyyhdin solmu
Silmukoiden ja kerrosten laskemisesta
Kudon myssyä
Langan vaihtamisesta
Kutomalla ansaitsemisesta
 Villasukista juhannusaattona 2017
Parsimisesta
Huomio kantapään kutomisesta
Villapaidoista
Sibelius-mallin hakemista
Villapaidasta
Laskemisesta
Muun puuhaamisesta samalla kun kutoo
Langan saaminen vyyhdistä
Väsyneenä kutomisesta
Lankojen valitsemisesta
Villapaitaan kuvioita miettimässä
Epäonnistuneen kohokuvion korjaamisesta
Kirjoja
Kutomisnopeus ja silmukantekotavat"

Oisko tässä kutomiskäsitys nyt jotenkin kivempi? Koetin lisätä hyvien työntekotapojen ja elämänviisauden tapaisia ohjeita, kutomisnopeuden parantamisen ohjeita ja jotakin siitä, miten saa itse tehtyä kuvioita, jotka kiehtovat. Lankojen ostamisen ohje tuntui kai olennaisimmalta.


kuva ekoista onnistuneista kutomistani lapasista


"Lankojen valitsemisesta
Langoillaon tuntunut olevan kovin paljon väliä. Tässävillapaidan alussa on käsinkutomisen tunnelmainen liukuvörjätty lanka, jonka tyyli, tunnelma jotenkin auttaa oppimaan kutomista. Yleensä, kun näkee kaupassa lankoja, niin ne tuovat jonkin tunnelmavaikutelman ja tuovat mieleen jonkin työntekotavan ja jonkin vaatekappaleen,mihin ne ainakin minuntyyppiselläni ihmiselläsopisivat, jos haluaisin sellaista. Ja niin en esim. osta tietynväristäniinkään vaan sellaisen,joka tuo mieleen elämäntapahaaveen tms, joka minulla on, enkä osta sellaista, jokaon eri ihmistyypin mieltymys, jota en jaa. Ja niin lanka sitten, jos se on hyvin laadittu, neuvoo kutojaa. Esim. tämän langan kanssa on helppo unelmoida villapaidasta ja kutomistaidosta. Samoin katson tarjoukset: joku kokenut myyjä tietää, että tähän vuodenaikaan on hyväkutoa tuollasita, ja aloittelijana noudatan niistä ohjeista niitä,joihin minullaon hyvämotivaatio, enkäosta tavallisesta tai erikoishyllystä lankoja, joident yyppiä en tunne, koska ne on varmaankin tarkoitettujohonkin tiettyyn,mitä en nyt - vielä? - ole tekemässä."


* * *

Käsitröistä

Lainaus kirjoituksestani terveistä elämäntavoista http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html

"283. Tässä alku ei ole terveiden elämäntapojen ohje vaan vain huomio muista epäterveemmin elävistä, mutta lopppupuolella käsitöistä ym:
Kun noudattaa terveitä elämäntapoja, on jatkuvasti paljon parempi olo kuin ruokakeskeisillä. Monien ruokakeskeisyyttä selittää kai se, että he ovat lähes jatkuvasti siinä vaiheessa, että juuri saamassa kehon lämpöiseksi ruualla tai sitten ovat liikaa viilenneet ja kaipaavat lämmintä ateriaa tai jotakin vahvistavaa. Silloin heillä ei ole energiaa juuri muuhun, vaan heillä on ikään kuin lämmönsäätelyn hetki mutta ruuan avulla vain, ei taidoilla. Ja kun heiltä taitoja puuttuu, niin he eivät usko muiden voivan yltää korkeammalle, vieläpä noin vain. Ruokakeskeisyys lisää taipumusta tehdä tekoja vain ajatuksissaan, mikä lisää vieraantumista niistä, joille ajatukset ovat käytännön elämänmahdollisuuksia, toimiliaisuuden apu vain. Samat ihmiset elämänviisauden puutteensa vuoksi, jos pitävät jotakin tekemistä hankalana tai uuvuttavana, niin eivät korjaa sitä muuten vaan vain aterian tuomalla kylläisyydellä, ja siis lämmöllä. Liikunta toisi lämmön ja lämmönsäätelykyvyn. (Lämmönsäätelyohjeita tässä blogissa monta  http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html)
Esim. käsitöiden vaatima harkinta ei mene vain ruualla vaan keskittymällä, kiehtoutumalla, saamalla kulkea omia polkujaan, tehdä toiveidensa mukaisia ratkaisuja, ja siis mm taidolla ostaa huokealla hyviä tarvikkeita kylliksi (mikä kai usein tarkoittaa idean saamista tarjouksessa olevist atarvikkeista eikä tarkkaa etikäteen määrättyä ostoslistaa). Samoin se merkitsee päivän työn urautumista irtipäästämistä, ei vain ruokatauon tuomalla eri aiheella vaan muukin mahdollisuus uppoutua käsitöiden maailmaan hyvillä mielin tuo niissä taitoa ja viisautta. Tärkeää on, ettei tule komennelluksi. Ruoka on joillekin tekosyy luistaa vaatimuksista, muttei se tarkoita, että omien teiden kulkeminen, oman ymmärryksen käyttäminen, uuden aiheen hahmottaminen ja mukava puuhailu omia teitään, omasta mielestä mielekkäiden tavoitteiden kanssa vaatisi mitenkään taitojen puutetta ja sen paikkaamista ruualla kuin olisi suuri lämmönhukka.
Justeeraamistaito, jota mm käsitöissä ja ylipäätään omin päin tekemisessä onnistumisessa tarvitaan, liittyy siihen, että on eri elämän puolia, joiden painotuksia voi justeerata tekemisentavassaan ja niin saada tilanteeseen sopivia vahvuuksiaan käyttöön ja harjaannutettaviksi. Mutta tähän yleensä tarvitaan rento elekieli, jotta kroppa ei ole urautunut yhteen näkövinkkeliin ja sen mukaiseen tekemisentaoaan, vaan vaihtaa asentoakin toisiin elämänalueisiin päin, jolloin tekeminen sujuu helpommin niiden tavalla ja ne ovat huomion piirissä ja siis helpommat ottaa tekemisentapamahdollisuuksina mukaan.
Tuollanen laatimani käsityöohje on mielestäni hyvä: http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/03/vaatteiden-ompelemisesta-ilman-kaavoja.html
"

** *
8.11.2017   Lisää noita kutomisohjeiden otsikoita

Vuorokaudenajasta
Kukkakuvio
Silmukoiden laskemisesta isoissa kuvioissa
Tukea kukkakuvioille tunteiden rationaalisuudesta
Kukkakuviota
Kukkakuvion korjaaminen, silmäpakojen virkkaaminen
Kutominen tyhmentää paljon
Villapaitaa (yläosa)
Kutomisen seesteisyydestä
Suunnittelusta
Lapasten peukalon kutominen
Lapasen kutomisen ohje
Lehtikuvio (kelttiläinen?)
Villasukkaa
Kutomisen opettelusta
Eka sukka valmis
 Papukaijakuvio?
Tuollanen kudottu tiainen tai tilhi vai mikä olisi

Tuossa nyt tilhi ja pihlajanmarjat -kohokuvio kaipaisi sommitteluapua. Moni varmaan haluaisi sellaisen villapaitaan.Tilhen ja marjojen ohje on ja yksi yritelmä terttujen varsista sekä oksasta langalla päälle ommellen.

* * *  17.12.2017
 Tilhi ja pihlajanmarjat
Toista sukkaa
Lämmittelyohjeita
Vielä yksi silmukantekotapa
Sukankutomiskoneista
Käsityölehti
Tilhi kkoneneulottuna?
Sukkapari valmis
Lehtikuviota resorin sijaan?
Villasukat kaupasta
Kudottavan työn, koristekuvioiden, mallin, tyylin yms valitsemisesta
Lehtikohokuvioita
Lintua
Kutominen ja tietokoneet
Sukkaa
Kutomisjäljen tasaisuudesta
Sukan kuvion päättämisestä, kun tausta nurjaa
Kutojan vuosi
Lammaskuvio?
Lopettelisinkohan tähän?
Lehtikuviollisia sukkia kutomassa
Kutomisviihtyvyydestä (kutomalla valaistumisesta, jos sellainen nyt ylipäätään on mahdollista)
Surun, väsymyksen, urautumisen yms vaikutuksesta kutomiseen
Toista lehtikuviollista sukkaa
Sairauksien parantamisesta
 

"Kutomisviihtyvyydestä (kutomalla valaistumisesta, jos sellainen nyt ylipäätään on mahdollista)
En nyt onnistunut kutomaan tämän ohjeeni mukaan, mutta yleensä, jos ajatusten perspektiivistä, etenkään kaavamaisesta kuten vaikka mielessään ääneen laskeminen, hahmottaa käytännön tekemisen ja käytännön toiminta jää siinä jotenkin syrjemmäs,turaavaksi, niin ei ole kovin hyvä olo kutoessa tai muuta käytännöllistä tehdessä, esim. liikkuessa. Mutta jos uppoa tekemiseen, enimmäkseen sanoitta, aistien ja arkijärjen, tunteiden, tunnelmien, tekemisen vaistoluontoa kiehtovan tason viemänä, niin on paljon parempi olo ja tekeminen sujuu paljon paremmin, on viihtyisämpää, kun sille on uhrattu kylliksi oikeanlaista huomiota ja hankalat kanttaavat asiat jätetty pois yhtä aikaa tehtävistä."

5.1.2017
"94. Toisen sukan loppuosaa
95. Suomalaiset ja kutominen
96. Lankojen hinnalla
97. Rukoileminen ja kutominen
98. Kutominen ja musiikki
99. Kääntäminen ja julkaiseminen"


5.3.2018   http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html
"

15. Villasukan kantapään kutomisen ohje (ja koko sukan kutomisen ohje)
Villasukan kantapään kudoin näin:
Ensin resoria nilkkaan, sitten valmiista sukasta mallia ottaen kantapään alueen ympäri suoraa kudosta suunnilleen puolen silmukkamäärän verran, siis edestakaisin, kun muut silmuta odottivat puikoillaan.
(Tässä olisi pitänyt kiinnittää huomiota siihen, mihin kohden rsoria suorat silmukat rajautuvat, eli tuleeko toispuoleinen ja symmetrisesti kumpaankins ukkaan, vai molemmat symmetrisesti. Ja jos sukan alku on korkeammalla, niin taakse kai on hyvä jättä korkeutta enemmän.)
Kun kantapään korkeus on (kokeillen jalassa) sopiva, niin kudoin (jotakin riviä jatkaen) neljä (siis kantapään taaimman osan leveyden verran, oli paksu kahdesta langasta yhteen kierretty lanka) keskimmäistä silmukkaa yhdelle puikolle ja sivut omillaan, tarvitsin siis kuusi puikkoa. Ja siitä sitten kummaltakin sivulta yksi silmukka nostettuna puikolle per kerros (vastaavasti jalan muodon mukaan: kaikki silmukat = kantapään leveys siltä kohden), eli käytännössä (useimmiten) kääntyessä kaksi nostettuna ja keskimmäinen kudotaan samoin kuin muutkin silmukat. Kymmenen levyisenä sukka jalkaan kokeillessa oli hiukan (noin silmukan verran sivula pois askelten alta) kantapäätä leveämpi eli sopivan levyinen.
Loput silmukat kantapääosan sivuilta kudoin yhteen aina reunimmaisen silmukan kanssa, jotta kantapään leveys pysyi sopivana.
Sitten nostin kummaltakin sivulta joka toisesta välistä silmukaksi puikolle kuteen reunan, kun se vaikutti suunnillen sopivalta.
Sitten kudoin ympäri resoria resorin kohdalle ja suoraa suorien silmukoiden kohdalle ja kavensin alussa muutamaan otteenseen yhden silmukan resorin ja puikolle nostetusta alkaneen suoran kudoksen rajalle. Kunnes oli yhtä paljon silmukoita kuin alussa, ja niin kudoin putkea kunnes 
(suoraa kutoen) kavensin sukan kärjen pikkuvarpaan ohitettuani."


100. Lankakerä vai vyyhti

101. Yrittämisen tavasta
 102. Lintukuviollista sukkaa
103. Lehtipitsireunus
104. Hakukoneella 
105. Kutomisen tyhmentävyydestä 
106. Lehtiköynnös
107. Neuloskankaasta ompelu
108. Kudottu pehmolelu
109. Lintukuvioinen sukkapari valmis  
 110. Aloitussilmukoiden luomisesta
111. Tuulenpitävät lämpöiset talvilapaset 
112. Kutomisjäljestä, viihtyvyydestä ja tyhmentävyyden välttämisestä
113. Seuraa pitäen kutomisesta 
114. Nuottikohokuvio?
 115. Villasukkaa
116. Kaavio villasukan kantapäästä
117. Purkavatko jotkut toisten kutomia sukkia ja lapasia "

117. Purkavatko jotkut toisten kutomia sukkia ja lapasia
Mietin tässä, kun vein kutomani lapaset kierrätykseen ja jälkikäteen oli huonoa onnea pitkään, mutta kun mietin, että joku ehkä purki kutomani lapaset hetimmiten, niin silloin tuntui jatkuvan tavallisena elämänä eikä enää huonoi-onnisena, niin että ehkä joku purki ne. Jotkut maathan kilpailevat käsitöiden taidossa ja suomalaisten yleinen taitotaso on muuten hyvä niin, että ehkä joillakin on iso motivaatio purkaa villasukkia ja lapasia. Muistelen äitini lapsena Helsingissä kertoneen, että kun hän nuoruudessaan Lappeenrannassa kutoi lapasia tms, niin niihin tartti laittaa monrta solmua, jottei joku olisi onnistunut niitä niin helposti purkamaan. Kanssa kun moni mummo ja nainen kutoo, niin olisihan käsinkudotun oloisia sukkia ja lapasia mynnissä enemmän ihan hyviä, kun joskus kun olen niitä katsellut niin on ollut aika nmoni ulkomaalaisen tai konekudotun oloinen, esim. hieno kuvio mutta kovin harvaa ja tasaista kuin koneella tehty ulkomaiulta. Kanssa muistelen lapsena Helsingissä nähneeni, kun joku purki jonkun muun kutoman lapasen tms loppuun ja sanoi kutovansa langasta itse. Kanssa muistelen, että äitini joskus purki mummoni kutomat sukat, kunm häntyä häiritsi nähdämummoni tyyli omassa kodissaan, ja niin pyysio jotakuta muuta tai konekutojaa kutomaan uucdet, kenties eri langasta. Tämä kai merkitsee, ettei mummon ole pakko kutoa muille ja etenkään myyntiin, sillä luultavasti moni kutoo mutta myydään isolta osin konekudottuja, kun käsityöihmisrten aikuisa lapsia häiritsee se, että mummot kutovat, että on käsitöitä saatavilla.
Jos kerran aikuisia ihmisiä yleensä häiritsisi katsella äitinsä tyylisiä kauan kudottuja sukkia koko talvikauden lapsensa jalassa tai itsenä tai puolison, niin lienee luultavasti kovin yleistä, että mummon kutomat sukat puretaan ja kutomiskone kutoo tilalle neutraalit perussukat, kenties samasta langasta. Jos kerran jokainen tarvitsee ainakin yhdet uudet villasukat vuodessa, niin purettujen käsinkudottujen villasukkien määrä vuodessa voi liikkua miljoonissa ihan jo Suomessa - eikö tämä merkitse, että aiheesta olisi oltava joka syksy ja joulukuun alussa tms lehdessä juttua, että eri mummo eri paikkakunnalta saisi olla kutonut sukat eikä oma mummo, tai sitten ei haluta edes niitä vaan konekudotut ja mummoja ei tarvitsisi tyhmentää tällä tehtävällä vaan voisivat olla se voimavara maalle ja maailmalle, mikä ilman kutomisen tyhmentävää vaikutusta olisivat. Parasta kai olisi, jos koneneulottuja villasukkia voisi ostaa tavarataloista yms kaupoista kyyllin huokeaan hintaan, koneneulottuja, luulisin, vaikkapa kestävässä läpinäkyvässä muvoipussissa.
Mutta kamalan iso vaivahan kutomisessa on ja siinä kai moni osaavainen toivoo olevansa esimerkillään luomassa tietä taitojen oppimiseen ylipäätään ja vanhusten ikäpolven ymmärtämiselle. Eikö käsitöitä voisi toimittaa sukulaisten sijasta jollekin paikkakunnalle, joka kaipaa sentyylisiä käsitöitä, osa ulkomaillekin? Oathan jotkin esim. venäläiset lapaset hienoja kuvioinniltaan, kiva saada niitä tänne näytille, mutta ovat usein liian kylmiä, läpituulevia ainakin osa ja jotenkin hötöstälangasta.
"

"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti