lauantai 16. maaliskuuta 2019

Ikuisesta elämästä, spekulaatiota

Tää toissapäiväinen tekstini ehkä kiinnostaa joitakuita, kun siinä on tuo kirjalinkki, kirja, josta olen kovasti pitänyt. Muttei se ole kannanotto ikuisen elämän mahdollisuudesta eikä siitä, kuka tai ketkä sopisivat elämään niin kauan, sillä voihan joku olla rasittava, jos on aina niskassa. Viisaan kai toivoisi elävän kauan, tekisi maailman paremmaksi elää.

"
C735. Ihmeparannusohjeyritelmä LXIII * Ikuisesta elämästäYlen netti uutisissa oli juttu Kiinasta löydetystä ikivanhasta ikuisen elämän eliksiiristä, joka saattoi olla tappava. Jotenkin sitä katsoessa tuli mieleen, ettei se varmaan ole tarkoitettu juotavaksi vaan katsottavaksi, viitannut johonkin sellaiseen kuin kiinalaisiin puutarhoihinlammikoineen, lootuskukkiin ja vesipisariin lehdillä. Lootus viittaa buddhalaisuuteen, joka kyllä saattaa parantaa ja opettaa monta elämässä hyödyllistä asiaa, kun on kerran oppi havaintokyvyn parantamisesta. Luonto voi viitata terveisiin elämäntapoihin ja luontokontaktiin, jotka siis myösparantavat, eli ikuisen elämän sijasta voi saada terveitä elinvuosia lisää, mutta voihan ikuinen elämä, jos sellaista kellään on, olla samalla suunnalla, vaatia vain enemmän osaamista ja suosiollisia olosuhteita. Voisihan ajatella, että jos kiinalaiset kuulemma saattavat elää hyvin vanhoiksi,ainakin jotkut, niin vaikkapa taolaisuuden suunnalla olisi jotakin terveiden elämäntapojen, tervehenkisen yhteiskunnan sekä tervehenkisen yhteiskunnassa elämisen ja taitojen oppimisen tyyppistä, mikä olisi luonteeltaan elävöittävä ikiaikainen terve elämäntapa, samalla tyytyväinen elämänsisältö ja parempi taito tulla ympäröivän maailman kanssa toimeen, löytää paikkansa siinä, mitkä samalla autataisivat pitkään elämään päin että tekisivät siitä tyytyväistä sisällyksekästä elämää. Muttei tuo tarkoita kaukaisten maiden kopioimiseen ryhtymistä, vaan taolaisuus korostaa sitä, että kunkin olisi rakennettava omalle pohjalleen,mm oman maansa kulttuurin varaan ulkao luettujen ymmärtämättä jääneiden teorioiden määräysvallan sijaan. Mutta tämä olisi vasta pitkä elämä. Toisaalta buddhalaisuus kertoo sielunvaelluksesta, mikä kai yksilön kannalta on jonkinlaista pitkään elämistä, tai ainakaan kaikki ei silloin loppuisikuolemaan. Maailman kannalta silloin kai olisi olennaista, millä tavoin moni elää, se loisi valtavirran, kenties ajan hengen.
(Taolaisuutta oppi hyvin Stephen Mitchellin erinomaisesta englanninkielisestä käännöksestä taolaisuuden klassikosta Tao-Te-Ching http://www.amazon.com/Tao-Te-Ching-Laozi/dp/0060812451  mutta sitä on luettava useaan kertaan ja aina objektiivisuudesta ja arkijärjestä yhtään tinkimättä, mikä tarkoittaa, ettei kerralla paljoa opi mutta jotenkin kiinnostavaa kumminkin.
Tossa näkyis olevan teksti, mutten lukenut vaan vilkaisin alusta, ilman kommentaaria kumminkin, http://terebess.hu/english/tao/mitchell.html , ja videomuodossa nauhoite http://www.youtube.com/watch?v=M7ivSapvlzY . )"

http://parantamisesta.blogspot.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti