lauantai 16. marraskuuta 2013
tiistai 1. tammikuuta 2013
Liikunnan iloa (myös vanhoille ja sairaille)!
Lainaus blogistani http://nopeaoppisuus.blogpsot.fi (Näin opit lahjat haavealallesi):
"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
(Suomennosyritelmä:
"Älä tee suunnitelmia siitä, miten liikkua, vaan päätä joka sekunti tai silmänräpäys uudelleen, mikä juuri silloin tuntuu parhaalta idealta siitä, minnepäin liikkua, millä tavalla liikkua, minkätyylisesti, millä asenteella, millä tunnevireellä, kuinka paljon innokasta kiinnostusta ja sen tuomaa nopeutta tai rentoutunutta tiedostavuutta tai tunnemotivaation tuomaa voimaa,... Kokemuksesi muuttuu koko ajan, elää hetkessä ja suunnitelmasi muuttuvat sen myöltä and opit poimimaan joka sekunti ja joka silmänräpäys juuri ne asiat joita parhaimpina juuri silloin pidät, poimimaan ne tavoitteiksesi liikkumisessasi juuri sillä hetkellä. Ja niin tunnet olosi onnelliseksi ja täyttymykselliseksi. Varo kyllästymistä ja tapoja.")
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi.
(Lisää onnellistuttavien elämäntapojen ohjeita blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com .)"
Tervehenkisten virikkeiden tärkeydestä http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html
sekä liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä vanhalla iällä http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
Lainaus
"Yleensä, kun on tietty kunto, niin sensuuruisia rasituksia kestää ongelmitta mutta paljon suuremmat rasitukset laittavat koetukselle. Eli jos saa ylläpidettyä kuntoaan ja ehkä liu'utettua sitä hiljakseen paremmaksi, niin on piudemmän päälle paljon paremmassa kunnossa kuin jos antaa puhdin lopahtaa tai jos matkii hiukan tai paljonkin huonommin liikkuvia samanikäisiä, joilla esim. on jokin sairaus ja pitkäaikainen liikkumattomuus taustana. Käsittääkseni liikuttua saa, kun on liikunnallinen fiilis, vaikkei välillä liikkuisi paljoakaan ja vaikka enemmät liikkumiset olisivat lähinnä yksittäisiä. Liikkumista puolestaan estää jumiutuminen ja liika rasitus voimiin nähden. Jos on kroppa jumissa ja mieli sen myötä jumissa myös, niin jo päivittäisistä askareista tulee työläämpiä. Jos sen sijaan väliin liikkuu aina jotakin pelkästä liikkumisen ilosta, vaikkapa askel tai muutama kevyemmin huvikseen jonnekin väliin tai kun siltä tuntuu niin huiskaiseen käden ohimenevään venytykseen yms, niin liikkuvuus jää ajan myötä paljon paremmaksi ja mieli virkeämmäksi. Jos polveillen päivien kulkuun lisää sitä sun tätä liikunnallista vaihtelevanmittaisia pätkiä vaihtelevaista liikuntaa, niin peruskuntoa voi ajan myötä kohottaa ilman, että menee rehkimiseksi, joka ehkä johtaa motivaation lopahtamiseen tai johonkin vaivaan, johon keveät mieltymyksenmukaiset liikkeet siellä täällä toisivat peruskunnon, jolla selvitä ilman ontumisia ym vaivoja. Jos tällä tavoin ajan myötä lisää hiukan liikuntaansa, niin ehkä sitten jos on välillä jotakin vaivaa, niin ajan myötä jää kumminkin iahnn liikkuvaiseksi, suunnilleen entiselle tasolleen.
Ohjeita heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Samaa teemaa on siinä, miten luonnolliset virikkeet ihan jo monissa muutaman sekunnin mittaisissa pätkissä tuovat elämänsisältöä ja voimia http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html"
mistä lainaus
"Sokeritauti näyttäisi liittyvän siihen, että ajattelee saavansa voimia vain ruuasta ja suhtautuu kuin muu olisi mälsää.
6.heinä2016 Luulin tämän jo kirjoittaneeni, mutta lisään tähän, kun en sitä tuosta löytänyt.
Kun on mieliteko liikkua tietyllä vireellä tietty matka, liike tai liikkumistapa tms, niin tuo mieliteko kertoo, että sellainen liikkuminen olisi sinulle hyvä idea juuri sillä sekunnilla, kun sinulla on tuo mieliteko. Sen sijaan, jos laitat mieliteon muistiin, että puolen minuutin tai parin minuutin päästä sitten teen, niin hetki, jolloin tuollainen liikkuminen olisi sopinut, ehtii mennä ohitse ja lisäksi liike tulee musitista eikä mielitekona. Mieliteot ovat tunteisiin liittyviä ja saavat keskikropan ja sitä myöten koko kropan kevyesti liikkeelle niin, että siitä tulee hyvä olo ja vapautunut fiilis, lähtee koko elämä paremmin sujuviulle urille. Sen sijaan muisti on aiempaa tilannekuvaa, ja kun sen pohjalta koetat liikkua, käy helposti "kraah, klonks, krunts, yäk" yms eikä siitä tule ollenkaan niitä liikkumisen positiivisia vaikutuksia vaan on kuin vastentahtoista näyttelemistä, itsensä pakottamista johonkin, mitä ei koe itselle luontevaksi.
ja liikkumisen aloittamisen ohjeita heikkokuntoisille linkeillä blogimerkinnästä
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
(joista liikkumistapaohje on tämä sama ylläoleva).
Lainaus siitä: " Lainaus kevätaiheisesta kirjoituksestani blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
"Ei nää niin kummosia ole nää minun kevätnäkemykset, että puhti ja hyvä mieli vuodenaikaan nähden olisi ihan vain siitä, vaan on liikuntaharrastuksella merkitystä Ja se ei ole niinkään tietty määrä liikuntaa kuin liikunnan harrastamisesta nauttiva olo ja jaksavaisuus, vaikkei liikuntaa olisi niin paljon. Ei siis edustusliikuntaa vaan jokin itsestä kiva laji ja edustavuus, jos sitä tarvitaan, tulee muuna aikana liikunnan tuomasta hyvästä mielestä, jaksavaisuudesta, kivemmasta ulkonäöstä, toimeliaisuuden keveämmyydestä yms. Jos kunto on heikko, noon sitä voi kasvattaa kivalla liikunnalla tai siihen tapaan kuin kevätväsymysksestä kerroin valon suhteen, niin ihan vain jollakin liikunnalla siihen tapaan, mutta vapaamuotoisesti."
"Lisääntyvä valon määrä tuo enemmän virikkeitä, enemmän tilaa toimeliaisuudelle, samoin lisääntyvä lämpö ja lumen alta paljastuva maa on täynnä kaikenlaista katseltavaa ja koettavaa, mutta vähemmän ennen varsinaista kesän alkua. Katseleminenkin vaatii voimia (huomionkäyttöön, ryhtiin, eloisuuteen, tunteidenmukaisuuteen ja innokkuuteen liittyvä lihaksisto), samoin ulkona liikkuminen ja puuhastelu rauhallisemmin sisätiloissa pitkälti elettyjen talvikuukausien jälkeen, ja niin keväällä tulee monelle kevätväsymystä. Sen sijaan, että yrittäisit kerralla saada kevät vaihteen päälle, niin jos valo väsyttää ja ulkona on vielä kylmä ulkoilla, niin joskus aurinkoisena hetkenä katsele muutaman sekunnin verran auringonpaisteläikkiä, valon eloisuutta ja jää sitten sulattelemaan tuota mukavaa tuntemusta sen sijaan, että yrittäisit heti olla pitkään virkeä. Väsyneenä vaipuu horteeseen, mutta pienissä pätkissä hyvällä motivaatiolla kevät on kiva ja tuo voimia ja viikon parin päästä olet virkeänä koko päivän ja nautit keväästä. Myös ulkoilla voi pienissä pätkissä: ota muutama askel kiemurtelevaa polkua pitkin ja katsele, mitä maan alta on paljastunut, luonnon vuodenaikoja ja villin luonnon karua elinympäristöä, sen moninaisuutta ja sitä ympäristöä, jossa hyönteiset ja linnunpoikaset pian elävät. Toisena kertana voit ulkoillessa kulkea muutaman tuollaisen pätkän ja muutaman päivän päästä ulkoilla pidempäänkin, jos sää on aurinkoinen. Talvisaikaan helmikuussa pikemminkin musitellaan elämää ja elämänviisautta, pondeerataan, vietetään aikaa sisällä kaikenlaisen hyvin itselle sopivan tekemisen merkeissä, ja niin kevään tulo avaa uuden rikkauden, kun mahdollisuuksia on monia, tekemistä ja sen rikkautta, sen mielekkyyttä hiljaiseloon nähden on aina vain enemmän, lisääntyvien toimintamahdollisuuksien myötä sää nostaa meiningin konreettisesti sellaisiin korkeuksiin, joista talvella vain haaveiltiin. Luonto, aurinko, lämpö, liikunta, toimeliaisuus ja yhteisön toimeliaisuus ulkona pihapiirissä tuovat elämään hyväätekevää sisältöä ja valmistavat nauttimaan aina vain lämpimämmistä säistä ja katselemaan kesän vehreyttä."
Ks. myös http://liikuntaa.blogspot.fi/2013/01/liikkumistapaohje.html
Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)
http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html"
* * *
Tautien ja vaivojen parantamisesta
Katso myös http://parantamisesta.blogspot.fi (mm ihmeparannusohjeet) eli joulukuun alussa 2015 yli 175 parannusohjeyritelmää, jotka pohjaavat tautien pohtimisen sijaan terveellä tavalla tekemiseen, mutteivät kokemukseen; ja heinäkuussa 2016 jo 350 parannusohjeyritelmää. Olisi kiva, jos vanhempi väki, jolla on oma ymmärrys hyvä ja elämänkokemusta, saisi niistä jotakin ponnistuskohtaa parantamisen taitoa opetellessaan. Minulla kerrottin lapsena, että Tervola-suvussa oli ollut paljon kovin taitavia parantajia ja että parannustaito tuli jotenkin siitä, että oli tuo sukunimi ja hyvää tahtoa sekä tervehenkisyyttä. Ja niin lupasin, että jos joskus otan itse tuon suvussamme aiemmin olleen nimen, niin muun muassa koetan alusta lähtien kirjata ylös vaikutelmani siitä, miten tauteja ja vaivoja voitaisiin parantaa, jottei näkemys ehtisi paisua liian laajaksi ja insiderymmärryksen malliseksi.
* * *
Flunssaisenahan eikä viikkoon sen jälkeen ei saa rehkiä eikä harrastaa liikuntaa. Varovasti voiliikkua arkitarpeellista,mutta jos rehkii, niin on sydänkohtaukseen kuolemisen vaara nuorillakin. Moniko vanhus pitää kroppaansa hellemäisen lämpimänä, onko lämpimästä tai kuumasta ilmastosta alunperin? Yleensä hyvinvoinnilla on tärkeää, että iho ja keho ihon alla olisi lämmin muttei hellemäisen kuuma, ja että lämp olisi tasaisesti kehossa, mikä tarkoittaa liikunnallista normaalipainoa eikä lihavuutta tai liian kuumaa, jota vajuutellaan pois viilentämällä ihoa ym pintaosia.
Vuodenaikojen elämisen ohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html , engl. käännös linkillä, samassa blogissa lämmittelyohjeita kamalan monta ja terveiden elämäntaojen ja tervehenisten tekemisentapojen ohjeita niin ikään monta.
* * *
6.10.2017 Savonlinnassa asuu aika paljon vanhuksia ja moni heistä harrastaa taiteita. Siksi ehkä näistä savonlinnalaisille laatimistani liikunnan harrastamisen ohjeista voisi olla iloa myös muille vanhoille: https://savolaisuudesta.blogspot.fi/2017/10/savonlinnalaisille-liikuntaa.html
13.11.2017 Edellisen linkin linkkeineen luettua, lisäys tuolla sivulla:
"Jos noiden tekstien mukainen liikunta sujuu, muttei ole fyysinen kunto kovin hyvä, niin voisi kai välistä kävellessään tai muuten liikkeellä ollessaan ottaa liikunnallisemman spurtin niin kuin mieli tekee, sen jälkeen leppoisasti kuin vapaapäivänä kotiin kulkien ja sitten kotona palautua hyvin noiden ohjeoiden mukaan: lämpimän viltin alle, villasukat jalkaan, rentoa lepoa, kuulostelua, kun kroppa palautuu, lihakset vahvistuvat ja ryhti paranee, kroppa saa lepoa, ja sitten taas leppoisasti jalkeilla, antaen kropan vielä toipua, levätä, jos se haluaa. Niin saisi kai vähitellen fyysisen kunnon paremmaksi."
"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
(Suomennosyritelmä:
"Älä tee suunnitelmia siitä, miten liikkua, vaan päätä joka sekunti tai silmänräpäys uudelleen, mikä juuri silloin tuntuu parhaalta idealta siitä, minnepäin liikkua, millä tavalla liikkua, minkätyylisesti, millä asenteella, millä tunnevireellä, kuinka paljon innokasta kiinnostusta ja sen tuomaa nopeutta tai rentoutunutta tiedostavuutta tai tunnemotivaation tuomaa voimaa,... Kokemuksesi muuttuu koko ajan, elää hetkessä ja suunnitelmasi muuttuvat sen myöltä and opit poimimaan joka sekunti ja joka silmänräpäys juuri ne asiat joita parhaimpina juuri silloin pidät, poimimaan ne tavoitteiksesi liikkumisessasi juuri sillä hetkellä. Ja niin tunnet olosi onnelliseksi ja täyttymykselliseksi. Varo kyllästymistä ja tapoja.")
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi.
(Lisää onnellistuttavien elämäntapojen ohjeita blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com .)"
Tervehenkisten virikkeiden tärkeydestä http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html
sekä liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä vanhalla iällä http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
Lainaus
"Yleensä, kun on tietty kunto, niin sensuuruisia rasituksia kestää ongelmitta mutta paljon suuremmat rasitukset laittavat koetukselle. Eli jos saa ylläpidettyä kuntoaan ja ehkä liu'utettua sitä hiljakseen paremmaksi, niin on piudemmän päälle paljon paremmassa kunnossa kuin jos antaa puhdin lopahtaa tai jos matkii hiukan tai paljonkin huonommin liikkuvia samanikäisiä, joilla esim. on jokin sairaus ja pitkäaikainen liikkumattomuus taustana. Käsittääkseni liikuttua saa, kun on liikunnallinen fiilis, vaikkei välillä liikkuisi paljoakaan ja vaikka enemmät liikkumiset olisivat lähinnä yksittäisiä. Liikkumista puolestaan estää jumiutuminen ja liika rasitus voimiin nähden. Jos on kroppa jumissa ja mieli sen myötä jumissa myös, niin jo päivittäisistä askareista tulee työläämpiä. Jos sen sijaan väliin liikkuu aina jotakin pelkästä liikkumisen ilosta, vaikkapa askel tai muutama kevyemmin huvikseen jonnekin väliin tai kun siltä tuntuu niin huiskaiseen käden ohimenevään venytykseen yms, niin liikkuvuus jää ajan myötä paljon paremmaksi ja mieli virkeämmäksi. Jos polveillen päivien kulkuun lisää sitä sun tätä liikunnallista vaihtelevanmittaisia pätkiä vaihtelevaista liikuntaa, niin peruskuntoa voi ajan myötä kohottaa ilman, että menee rehkimiseksi, joka ehkä johtaa motivaation lopahtamiseen tai johonkin vaivaan, johon keveät mieltymyksenmukaiset liikkeet siellä täällä toisivat peruskunnon, jolla selvitä ilman ontumisia ym vaivoja. Jos tällä tavoin ajan myötä lisää hiukan liikuntaansa, niin ehkä sitten jos on välillä jotakin vaivaa, niin ajan myötä jää kumminkin iahnn liikkuvaiseksi, suunnilleen entiselle tasolleen.
Ohjeita heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Samaa teemaa on siinä, miten luonnolliset virikkeet ihan jo monissa muutaman sekunnin mittaisissa pätkissä tuovat elämänsisältöä ja voimia http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html"
mistä lainaus
"Sokeritauti näyttäisi liittyvän siihen, että ajattelee saavansa voimia vain ruuasta ja suhtautuu kuin muu olisi mälsää.
Oikeasti ihminen saa energiaa kaikenlaisesta terveeseen luonnolliseen
elämäntapaan kuuluvasta. Auringonpaiste tuo energiaa, samoin kukat ja
luonnon ihaileminen, eläimet, miellyttävä vaihtelevainen reipas
liikunta, katseleminen, hyvällä mielellä toimeliaisuus, ystävällinen
sosiaalisuus, kiehtovat tekemiset, musiikin kuunteleminen, jne. jne.
Toimeliaisuuden täyttämä päivä on usein tyytyväisen elämänsisällön
täyttämä päivä, ja sitä paitsi tervehenkisempi.
Positiivinen asenne virikkeisiin näyttäisi auttavan sokeritautista.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Eli luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä tarvitaan lisää. Ne sellaisinaan tuovat voimia kuin loma, luonnossa liikkuminen, hauska tekeminen, kaverien kanssa vietty luppoaika. Esim. kaikenlaisen kauniin ja kiehtovan katselemisesta voi harrastua, nauttia sään tenhosta, liikkua edes kepeämmän askeleen sinne tänne. Näin mieluiten kovin monta kertaa päivässä, esim. 1 sekunti - muutama sekunti - muutama minuutti kerrallaan, nauttia noista tervehenkisistäv irikkeistä, niiden tuomista tuntemuksista ja käyttää niitä jälkikäteen energiavarantonaan."
Positiivinen asenne virikkeisiin näyttäisi auttavan sokeritautista.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Eli luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä tarvitaan lisää. Ne sellaisinaan tuovat voimia kuin loma, luonnossa liikkuminen, hauska tekeminen, kaverien kanssa vietty luppoaika. Esim. kaikenlaisen kauniin ja kiehtovan katselemisesta voi harrastua, nauttia sään tenhosta, liikkua edes kepeämmän askeleen sinne tänne. Näin mieluiten kovin monta kertaa päivässä, esim. 1 sekunti - muutama sekunti - muutama minuutti kerrallaan, nauttia noista tervehenkisistäv irikkeistä, niiden tuomista tuntemuksista ja käyttää niitä jälkikäteen energiavarantonaan."
6.heinä2016 Luulin tämän jo kirjoittaneeni, mutta lisään tähän, kun en sitä tuosta löytänyt.
Kun on mieliteko liikkua tietyllä vireellä tietty matka, liike tai liikkumistapa tms, niin tuo mieliteko kertoo, että sellainen liikkuminen olisi sinulle hyvä idea juuri sillä sekunnilla, kun sinulla on tuo mieliteko. Sen sijaan, jos laitat mieliteon muistiin, että puolen minuutin tai parin minuutin päästä sitten teen, niin hetki, jolloin tuollainen liikkuminen olisi sopinut, ehtii mennä ohitse ja lisäksi liike tulee musitista eikä mielitekona. Mieliteot ovat tunteisiin liittyviä ja saavat keskikropan ja sitä myöten koko kropan kevyesti liikkeelle niin, että siitä tulee hyvä olo ja vapautunut fiilis, lähtee koko elämä paremmin sujuviulle urille. Sen sijaan muisti on aiempaa tilannekuvaa, ja kun sen pohjalta koetat liikkua, käy helposti "kraah, klonks, krunts, yäk" yms eikä siitä tule ollenkaan niitä liikkumisen positiivisia vaikutuksia vaan on kuin vastentahtoista näyttelemistä, itsensä pakottamista johonkin, mitä ei koe itselle luontevaksi.
ja liikkumisen aloittamisen ohjeita heikkokuntoisille linkeillä blogimerkinnästä
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
(joista liikkumistapaohje on tämä sama ylläoleva).
Lainaus siitä: " Lainaus kevätaiheisesta kirjoituksestani blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
"Ei nää niin kummosia ole nää minun kevätnäkemykset, että puhti ja hyvä mieli vuodenaikaan nähden olisi ihan vain siitä, vaan on liikuntaharrastuksella merkitystä Ja se ei ole niinkään tietty määrä liikuntaa kuin liikunnan harrastamisesta nauttiva olo ja jaksavaisuus, vaikkei liikuntaa olisi niin paljon. Ei siis edustusliikuntaa vaan jokin itsestä kiva laji ja edustavuus, jos sitä tarvitaan, tulee muuna aikana liikunnan tuomasta hyvästä mielestä, jaksavaisuudesta, kivemmasta ulkonäöstä, toimeliaisuuden keveämmyydestä yms. Jos kunto on heikko, noon sitä voi kasvattaa kivalla liikunnalla tai siihen tapaan kuin kevätväsymysksestä kerroin valon suhteen, niin ihan vain jollakin liikunnalla siihen tapaan, mutta vapaamuotoisesti."
"Lisääntyvä valon määrä tuo enemmän virikkeitä, enemmän tilaa toimeliaisuudelle, samoin lisääntyvä lämpö ja lumen alta paljastuva maa on täynnä kaikenlaista katseltavaa ja koettavaa, mutta vähemmän ennen varsinaista kesän alkua. Katseleminenkin vaatii voimia (huomionkäyttöön, ryhtiin, eloisuuteen, tunteidenmukaisuuteen ja innokkuuteen liittyvä lihaksisto), samoin ulkona liikkuminen ja puuhastelu rauhallisemmin sisätiloissa pitkälti elettyjen talvikuukausien jälkeen, ja niin keväällä tulee monelle kevätväsymystä. Sen sijaan, että yrittäisit kerralla saada kevät vaihteen päälle, niin jos valo väsyttää ja ulkona on vielä kylmä ulkoilla, niin joskus aurinkoisena hetkenä katsele muutaman sekunnin verran auringonpaisteläikkiä, valon eloisuutta ja jää sitten sulattelemaan tuota mukavaa tuntemusta sen sijaan, että yrittäisit heti olla pitkään virkeä. Väsyneenä vaipuu horteeseen, mutta pienissä pätkissä hyvällä motivaatiolla kevät on kiva ja tuo voimia ja viikon parin päästä olet virkeänä koko päivän ja nautit keväästä. Myös ulkoilla voi pienissä pätkissä: ota muutama askel kiemurtelevaa polkua pitkin ja katsele, mitä maan alta on paljastunut, luonnon vuodenaikoja ja villin luonnon karua elinympäristöä, sen moninaisuutta ja sitä ympäristöä, jossa hyönteiset ja linnunpoikaset pian elävät. Toisena kertana voit ulkoillessa kulkea muutaman tuollaisen pätkän ja muutaman päivän päästä ulkoilla pidempäänkin, jos sää on aurinkoinen. Talvisaikaan helmikuussa pikemminkin musitellaan elämää ja elämänviisautta, pondeerataan, vietetään aikaa sisällä kaikenlaisen hyvin itselle sopivan tekemisen merkeissä, ja niin kevään tulo avaa uuden rikkauden, kun mahdollisuuksia on monia, tekemistä ja sen rikkautta, sen mielekkyyttä hiljaiseloon nähden on aina vain enemmän, lisääntyvien toimintamahdollisuuksien myötä sää nostaa meiningin konreettisesti sellaisiin korkeuksiin, joista talvella vain haaveiltiin. Luonto, aurinko, lämpö, liikunta, toimeliaisuus ja yhteisön toimeliaisuus ulkona pihapiirissä tuovat elämään hyväätekevää sisältöä ja valmistavat nauttimaan aina vain lämpimämmistä säistä ja katselemaan kesän vehreyttä."
Ks. myös http://liikuntaa.blogspot.fi/2013/01/liikkumistapaohje.html
Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)
http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html"
* * *
Tautien ja vaivojen parantamisesta
Katso myös http://parantamisesta.blogspot.fi (mm ihmeparannusohjeet) eli joulukuun alussa 2015 yli 175 parannusohjeyritelmää, jotka pohjaavat tautien pohtimisen sijaan terveellä tavalla tekemiseen, mutteivät kokemukseen; ja heinäkuussa 2016 jo 350 parannusohjeyritelmää. Olisi kiva, jos vanhempi väki, jolla on oma ymmärrys hyvä ja elämänkokemusta, saisi niistä jotakin ponnistuskohtaa parantamisen taitoa opetellessaan. Minulla kerrottin lapsena, että Tervola-suvussa oli ollut paljon kovin taitavia parantajia ja että parannustaito tuli jotenkin siitä, että oli tuo sukunimi ja hyvää tahtoa sekä tervehenkisyyttä. Ja niin lupasin, että jos joskus otan itse tuon suvussamme aiemmin olleen nimen, niin muun muassa koetan alusta lähtien kirjata ylös vaikutelmani siitä, miten tauteja ja vaivoja voitaisiin parantaa, jottei näkemys ehtisi paisua liian laajaksi ja insiderymmärryksen malliseksi.
* * *
Flunssaisenahan eikä viikkoon sen jälkeen ei saa rehkiä eikä harrastaa liikuntaa. Varovasti voiliikkua arkitarpeellista,mutta jos rehkii, niin on sydänkohtaukseen kuolemisen vaara nuorillakin. Moniko vanhus pitää kroppaansa hellemäisen lämpimänä, onko lämpimästä tai kuumasta ilmastosta alunperin? Yleensä hyvinvoinnilla on tärkeää, että iho ja keho ihon alla olisi lämmin muttei hellemäisen kuuma, ja että lämp olisi tasaisesti kehossa, mikä tarkoittaa liikunnallista normaalipainoa eikä lihavuutta tai liian kuumaa, jota vajuutellaan pois viilentämällä ihoa ym pintaosia.
Vuodenaikojen elämisen ohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html , engl. käännös linkillä, samassa blogissa lämmittelyohjeita kamalan monta ja terveiden elämäntaojen ja tervehenisten tekemisentapojen ohjeita niin ikään monta.
* * *
6.10.2017 Savonlinnassa asuu aika paljon vanhuksia ja moni heistä harrastaa taiteita. Siksi ehkä näistä savonlinnalaisille laatimistani liikunnan harrastamisen ohjeista voisi olla iloa myös muille vanhoille: https://savolaisuudesta.blogspot.fi/2017/10/savonlinnalaisille-liikuntaa.html
13.11.2017 Edellisen linkin linkkeineen luettua, lisäys tuolla sivulla:
"Jos noiden tekstien mukainen liikunta sujuu, muttei ole fyysinen kunto kovin hyvä, niin voisi kai välistä kävellessään tai muuten liikkeellä ollessaan ottaa liikunnallisemman spurtin niin kuin mieli tekee, sen jälkeen leppoisasti kuin vapaapäivänä kotiin kulkien ja sitten kotona palautua hyvin noiden ohjeoiden mukaan: lämpimän viltin alle, villasukat jalkaan, rentoa lepoa, kuulostelua, kun kroppa palautuu, lihakset vahvistuvat ja ryhti paranee, kroppa saa lepoa, ja sitten taas leppoisasti jalkeilla, antaen kropan vielä toipua, levätä, jos se haluaa. Niin saisi kai vähitellen fyysisen kunnon paremmaksi."
Iän myötä kehitymme suurimpiin haaveisiimme päin
Lainaus blogistani "Alanvaihto Haaveammattiin! : Näin opit nopeasti lahjat ja taidot":
"ikä tuo saman ilmiön: muutut suurimpiin haaveisiisi päin, sillä vain niiden vaatimuksiin jaksat loputtomasti mukautua joka solullasi ja koko elämäntavallasi, ja ajan kanssa yrittäminen suurimpiin haaveisiinsa päin huolehtii lopusta: viiden tai kymmenen vuoden pästä et eläkään pidemmälle ehtineen harrastajan elämää vaan sen, jolla oli aitoa omaa näkemystä, sen, joka kohtaa koko jutun hienoimmassa sinua eniten kiehtovassa muodossaan, sen, josta olet ottanut loputtomasti mallia, vaikket olisi uskonut koskaan mihinkään sellaiseen yltäväsi! Mikä oli viisi vuotta sitten vain saavuttamaton unelma, voi jo tänään olla käytännössä totta elämässäsi ja identiteettisi olennainen osa!"
"ikä tuo saman ilmiön: muutut suurimpiin haaveisiisi päin, sillä vain niiden vaatimuksiin jaksat loputtomasti mukautua joka solullasi ja koko elämäntavallasi, ja ajan kanssa yrittäminen suurimpiin haaveisiinsa päin huolehtii lopusta: viiden tai kymmenen vuoden pästä et eläkään pidemmälle ehtineen harrastajan elämää vaan sen, jolla oli aitoa omaa näkemystä, sen, joka kohtaa koko jutun hienoimmassa sinua eniten kiehtovassa muodossaan, sen, josta olet ottanut loputtomasti mallia, vaikket olisi uskonut koskaan mihinkään sellaiseen yltäväsi! Mikä oli viisi vuotta sitten vain saavuttamaton unelma, voi jo tänään olla käytännössä totta elämässäsi ja identiteettisi olennainen osa!"
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)